İstanbul Barosu Basın ve İletişim Hukuku Komisyonu ile İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesince düzenlenen “Telekomünikasyon Yoluyla Yapılan İletişimin Adli ve Önleme Amaçlı Denetlenmesi” konulu toplantı 9 Mayıs 2015 Cumartesi günü saat 9.30’da İstanbul Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezinde yapıldı.
Toplantının açılışında konuşan İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Süreyya Turan, haberleşme ve özel hayatın gizliliğinin evrensel hukuk tarafından korunan en temel insan hakkı olduğunu söyledi. Demokratik bir hukuk devletinde temel bir hak olan haberleşmenin gizliliğinin ancak ve ancak yargı kararıyla sınırlandırılabileceğini belirten Turan şöyle konuştu:
“Bu istisnai durumun genelleştirilmemesi ancak anayasada ve kanunlarda belirtilen çok özel şartlarda ve yine kanunlarda gösterilen prosedürlere uyularak yapılması gerekir. Zira çağdaş ceza yargılaması ilkelerine göre soruşturmacı delilerden yola çıkarak sanığa ulaşmalıdır. Önce varsayımlarla şüpheliyi belirleyip sonra onun hakkında delil toplanması ve o kişinin sanık yapılması son dönemlerde sıkça gördüğümüz ancak kabul edilebilecek bir durum olmadığını biliyoruz. Delilden sanığa ulaşmanın, etkili bir soruşturma ve kovuşturma yürütmenin günümüzde en işlevsel yöntemlerinden biri de telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin denetlenmesidir”.
Açılışta konuşan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Âdem Sözüer, savunma sorunlarının çözümünde avukatlık mesleğinin güçlü olmasının en temel meselelerden biri olduğunu söyledi. Sözüer, hakların ihlal edildiği her ortamda güçlü savunmaya ihtiyaç bulunduğunu bunu 1 Mayıs olaylarında bir kez daha görüldüğünü bildirdi. 2004 yılında hukuk reformu çalışmaları sırasında kolluğun adliye bürokrasisinin insafına terk edilmemesi konusunda uyarılarda bulunduğunu kaydeden Âdem Sözüer, ancak iletişimin denetlenmesinde ve diğer bütün reformlarda bu uyarıların dikkate alınmadığın belirtti. AB’ye uyum sürecinde Türkiye’nin yaptığı reformlarla bazı alanlarda büyük ilerlemeler sağlandığını belirten Sözüer, “Ancak, bunun daha da gelişmesi beklenirken Özel Yetkili Mahkemeler serileri başladı ve bu mahkemelerin uygulamaları gelişmeleri tam tersine çevirmiştir” dedi.
Açılış konuşmalarından sonra sunumlara geçildi. Konuşmacılar ve sunum konuları şöyle:
Prof. Dr. Mahmut Koca: “Ceza Muhakemesi Kanunumuzda Telekomünikasyon Yoluyla İletişimin Denetlenmesi Hükümlerinin İhdasına Etkili Olan Genel Düşünce Yapısı ve Bu Çerçevede Yargıtay Uygulamasının Değerlendirilmesi”.
Yrd. Doç. Dr. Serdar Talas: “Telekomünikasyon Yoluyla Yapılan İletişimin Önleme Amacıyla Dinlenmesinden Elde Edilen Delillerin Ceza Soruşturmasında ve Kovuşturmasında kullanılması”.
Prof. Dr. Hamide Zafer: “Telekomünikasyon Yoluyla Yapılan İletişimin Denetlenmesi Tedbirinin Şekil Koşulları Çerçevesinde ‘kod adıyla dinleme’, ‘müdafi’ ve ‘tanıklıktan çekinebilecek kimseler’ Arasındaki İletişimin Denetlenmesi”
Prof. Dr. Ali Kemal YILDIZ: “Telekomünikasyon Yoluyla Yapılan İletişimin Denetlenmesinde Katalog Suç Kavramının Önemi ve Bu Kapsamda Yargıtay’ın ‘Birbirine Dönüşebilen Suçlar’ Uygulamasının Değerlendirilmesi”
Av. Prof. Dr. Ersan ŞEN, “Telekomünikasyon Yoluyla Yapılan İletişimin Denetlenmesi Tedbirinden Elde Edilen Verilerin İspat Değerine İlişkin Yargıtay Uygulamasının Değerlendirilmesi”
Av. Naim KARAKAYA: “Ceza Muhakemesinin Yürüyüşü Çerçevesinde ‘Telekomünikasyon Yoluyla Yapılan İletişimin Denetlenmesi Tedbirinden Elde Edilen Verilerin Hukuka Aykırılığı İddiasının Tartışılması Anı’ Meselesi
Av. Prof. Dr. Fatih Selami Mahmutoğlu: “Telekomünikasyon Yoluyla Yapılan İletişimin Denetlenmesinde Elde Edilen Delillerin Değeri ve Bu Bağlamda Suçlara İlişkin Delillerin Yargı Kararları Işığında Değerlendirilmesi”.
Yrd. Doç. Dr. Selman Dursun: “Telekomünikasyon Yoluyla Yapılan İletişimin Denetlenmesi Hükümlerindeki Son Değişikliklerin Değerlendirilmesi”.
Sunumların tartışılmasından sonra yapılan genel değerlendirmeyle toplantı sona erdi.
Kaynak: http://www.istanbulbarosu.org.tr/HaberDetay.aspx?ID=10404
Kolokyum Programı: http://www.istanbulbarosu.org.tr/images/newss/KOLOKYUM.pdf